söndag 23 september 2018

Haustjamninggi

Klockan 01.54 i natt inträffade årets höstdagjämning eller som man säger på gutamål haustjamninggi. Nu börjar kräftgången mot mörkret!

Dag u nat jär likk si langge när vörr har hinne ti haustjamninggi, vilket betyder att dag och natt är lika långa, när vi har hunnit till höstdagjämningen. 

Höstlikt är det minsann och ännu viner resterna av stormen Knud runt knutarna.  Mina dahlior har farit riktigt illa och igår klippte jag först av alla blommor som det var något med och sedan klippte jag ner dem helt. Nu får kärleksörten stå för höstfägringen i den rabatten
 
När jag varit på kyrkogården igår svängde jag in till Stenstugu och beundrade alla plastbalarna med hö, som ska bli mat till hästarna i vinter. Det var verkligen en välsignelse att torkan tog slut, annars hade det blivit väldigt bekymmersamt. En kasse med äpplen fick jag med mig hem och av dem ska jag göra en äppelkaka och av resten blir det äppelmos.

Äntligen blev det lite hö till Stenstuguhästarna
Det blåste hemskt uppe på kyrkogården igår och inte var det bättre ute på hamnen. Det stänkte upp vatten långt upp på land. Det är mäktigt att se vilka krafter naturen kan visa upp.

Änderna ligger på bryggan och gungar i vinden
Det blåser i dag också, men nu har solen börjat titta fram och jag tror att det är rätt skapligt ute, så jag ska ta mig en promenad ner till hamnen, för jag ska träffa några bekanta på Hamnkaféet och äta lunch tillsammans med dem.

Trevlig söndag!

8 kommentarer:

znogge sa...

Ja, nu går vi mot mörkare tider och det går fort. Svalare är det också för nu har vi bara 15 grader att skryta med. Ganska så soligt är det dock men skurarna avlöser varandra så man får planera sina promenader.

Kram och god söndag!

wiolettan sa...

Vi hade också det blåsigt men inte alls så mycket som söderöver.
Höststormarna är inte trevliga, men det brukar alltid bli en del.
Vi hade endast plus 8 grader i morse så hösten är på ingång.
Trevlig söndag önskar jag dig också.
Kram!

Monica sa...

Ja, nu känns det inte bara som höst - nu ÄR det höst officiellt.
Efter ett blåsigt dygn har det lugnat sig lite nu, men vädret är väldigt lynnigt, "rätt som det regnar, så kommer det en skur", som min mamma brukade säga!
Så trevligt det låter att äta lunch på hamncaféet med några vänner!
Ha en fin avslutning på helgen!
Kram, Monica

Ingrid sa...

Jag tog mig ut på hamnen och hem igen till fots utan problem. Inte en regndroppe men hemskt blåsigt.
Kram

Ingrid sa...

Ja, hösten är här och det är bara att acceptera att det blir mörkare och kallare.
Kram

Ingrid sa...

I dag har det hållit tätt här i alla fall. Det blev en trevlig lunch och maten var god också.
Ha det gott du med!
Kram

sjusoverskan sa...

Nu kan jag andas! Klara, fina höstdagar, då är luften bra för min astma. Förr tyckte jag inte om hösten med mörker och regn men nu har jag förlikat mej med den, skönt att kura inomhus.
Kram Inger

Ingrid sa...

Jag gillar inte hösten och tycker att det känns väldigt vemodigt när det blir mörkare och mörkare och det känns oändligt långt till nästa vår.
Kram, Ingrid