lördag 8 december 2018

Färdigbakat

Jag vet inte vad som hände, men i morse sov jag ändå tills mobilen plingade till och talade om att klockan var halvnio. Det är inte ofta jag sover så länge och inte gick jag och la mig speciellt sent heller. Jag såg På Spåret och Scott & Bailey och sen stängde jag av teven och gick till sängs.

När jag kom upp fick jag se att det var mulet och blött och regnet stänkte på fönsterrutan, så det kändes som dagens plan satt som en smäck.

Jag satte degar till Uppåkrakakor och Chokladbröd igår eftermiddag och i dag skulle jag baka ut dem. Innan jag satte mig vid köksbordet för morgonkaffet tog jag ut degarna ur kylskåpet så att det skulle bli lite medgörliga och när jag fått på mig kläderna och bäddat satte jag igång med kavlingen.

Uppåkrakakorna flöt ut lite för mycket, de är väldigt möra och goda, men inte så vackra, men chokladbröden blev perfekta. Nu är jag färdig med julbaket, för igår eftermiddag, när jag kom hem efter promenaden med Fridolf, gjorde jag ett par plåtar med lussekatter och saffransbullar.

Det blev inget storbak, för jag har ganska fullt i frysen, men det viktigast är att man har några lussekatter till Luciadagen.

Fram på dagen har det ljusnat på himlen och lördagsmorgonens mulna väder har förbytts till solsken, men även om termometern stått på +6º var det inte speciellt skönt ute. Det blåser isande vindar i dag. Det upptäckte jag när jag var en vända ut till soprummet.  Jag hade funderingar på att ta mig en promenad när jag var färdig med bakandet, men det får vara, för nu är klockan snart tre, det börjar mörkna och solen går ner om nio minuter.

Trevlig lördag!

23 kommentarer:

http://kraka.moah.se sa...

Mums! Ser gott ut.
Kram

znogge sa...

Mums! Så gott det ser ut. Själv har jag inte kommit igång än men i morgon tänkte jag baka saffransskorpor. Lussekatterna står äldsta fröken för vilket jag uppskattar :D

Kram och god lördagskväll!

Gunnel sa...

Det doftar gott ändå hit. Lussekatter ska det bli på onsdag hade jag tänkt mig. Kram

Geddfish ♥ sa...

Åh, så gott det ser ut! Hit kommer ingen och fikar, så jag bakar inte längre. Det är mina barn otroligt duktiga på, de har väl ärvt generna från min mamma, som jobbat i bageri.
Jag har varit ute och gått men inget höjdarväder, gott att komma in igen.
Kram!

Laila Ö sa...

Allt du bakat ser verkligen jättegott ut. Jag har bara bakat pepparkakor. Sovmorgon blev det verkligen idag. Hann knappt äta frukost innan melodikrysset började. Det blev lite sent igårkväll när vi kom med båten. Resan gick bra. En promenad har det blivit idag i alla fall.
Kram

Monica sa...

Åh, så goda dina kakor ser ut! Tänk så bra nu för tiden, att man kan baka Och laga mat i förväg och frysa. När jag var liten, minns jag att mamma höll på med bak och matlagning i sista minuten!
Här har det minsann inte varit något solsken idag - helmörkt och regn från och till.
Köttbullar har jag gjort idag och nu ligger dom i frysen. Våra döttrar ska fira med sina respektives familj i år, så det behövs inte så mycket. Vi ska ha lite knytkalas med min syster och hennes man, två söner och en svärdotter. Lite annorlunda än vi brukar!
Ha en trevlig lördagskväll, kram, Monica

Tigerlilja sa...

Åh igen! Uppåkrakakor! Så gott. Doften av allt det goda gör väl mörkret lite lättare, men för min del tycker jag ändå att det är enklare med regn än med snö. Jag är förstås angelägen om att slippa halka. Önskar dig en bra helg!

Ingrid sa...

Tack ♥

Ingrid sa...

Det känns skönt att ha det avklarat.
Kram

Ingrid sa...

Lycka till med bakandet!
Kram

Ingrid sa...

Jag bidrar med julkakor när vi träffas på Stenstugu och firar jul där och så ska jag bjuda hit några grannar på julkaffe.
Kram

Ingrid sa...

Så skönt att ni kom hem lyckligt och väl!
Ha en fin andra advent.
Kram

Ingrid sa...

Vi har också knytis och hjälps åt allihop. På min lott står till julafton: inlagd sill, sillsallad och julkakor och till juldagen: ett stort fat med inkokt lax med majonäs och så ris á la Malta till efterrätten.
Kram

Ingrid sa...

Jag håller med dig. Även om det är lite grått är det bättre med lite regn än snö och halka.
Tack, du får ha en fin helg själv!

Unknown sa...

Vad duktig du är som bakat så mycket gott!😊 Jag nöjer mig med en burk köpe-pepparkakor eftersom Mannen i Mitt Liv och flera av våra ev. fikagäster har diabetes.
Ha en skön andra adventssöndag! 😊

Ingrid sa...

"Barnen" håller på traditionerna, så det vill till att alla sorter finns med. Annars får jag inte godkänt.
Kram

sjusoverskan sa...

Är det speciellt för Gotland med saffransknutarna! Tror jag åt sådana när vi firade brorsans svärfar när han fyllde jämnt ett år. Han fyller i december.
Glömmer aldrig den födelsedagen! Mycket bullar, kakor och tårta var det och vi tog av det som vi tyckte såg gott ut. Alla hade fikat färdigt men satt med assietterna fulla med fikabröd...som de tog med hem! Det var ju vi, som bar oss konstigt åt!!! Va roligt vi hade åt det länge och fortfarande!
Kram och ha en skön andra advent!
Inger

Eleonora sa...

Du är duktig som bakar så mycket fint till julen! Det gör inte jag längre. Äter bara upp alldeles för mycket själv
Trevlig helg

Ingrid sa...

På Gotland ska det var saffransbullar vid alla högtider, alltså inte bara till jul. På bröllop, begravning, dop, påsk, midsommar mm mm och seden att man tar av alla sorter och får en kakpåse med sig hem, lever fortfarande kvar, åtminstone ute på landet.
Kram

Ingrid sa...

Jag har ju mina barn som jag kan dela med mig till. Förr kunde man ta med överskott till jobbet, men det är ju inte aktuellt längre.
Trevlig helg själv!

Susie på Stjärnarve... sa...

Vad du är duktig som har bakat så mycket! När jag läste ditt inlägg så kom jag att tänka på när jag var barn och vad vi (mamma med min hjälp) bakade innan jul. Det var naturligtvis en massa lussekatter och pepparkakor, sen gjorde vi varje år "negerkyssar" (man får kanske inte kalla dom så längre), ischoklad (mammas förtjustning) och knäck. Sen varje år testade vi lite olika saker som marmelad och kanderad mandel osv. Men det var dom första tre som alltid gällde. Däremot gjorde vi aldrig pepparkakshus och eftersom vi inte har några barn, så har jag aldrig gjort det. Min väninna i Stockholm berättade igår att hon varit på en pepparkakshusutställning i veckan och det var jättekul. Det var både barns, stjärnkonditoriers och arkitekters. Skulle nästan kunna tänka mig att göra det nu - fast äta av husen vill man ju inte!
KRAM/Susie

Ingrid sa...

Jag har inte heller gjort pepparkakshus, varken som barn eller tillsammans med mina barn. Jag är inte så där pysslig av mig, men pepparkakor har jag bakat ändå tills jag blev ensam. Jag gillar dem inte ens.
Kram

Husbilen-Ellen sa...

Såg så gott ut! Jag har bakat en del här, men det får vara kvar när vi åker hem över helgerna. Tror inte jag hinner baka hemma, då det är en del annat som ska ske. Vi ska fira jul med dottern och hennes familj.