söndag 16 december 2018

Gotlandslimpa

Tredje söndagen i advent är det i dag och ute ser det lite vintrigt ut. Det har kommit ett tunt lager snö, som gjort åtminstone taken vita, men gräset lyser ännu grönt. I dag ska vi ut och äta julbord och i år blir det ett nygammalt ställe, Warfsholms pensionat. Jag hade trott att jag skulle kunna ta en promenad dit, men det ser halt och besvärligt ut, så jag får nog ta bilen.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

I den årgång av Allnakku som jag använder står det att det är Truglimpus dag, trots att det är söndag.  En truglimpe är en gotlandslimpa där degen gjorts i ett trätråg.

När jag kom till Stenstugu hade jag ingen aning om hur man bakade gotlandslimpa och jag hade nog inte ens smakat en riktigt sådan,  men svärmor var specialist på det och hon bakade väldigt goda limpor. Hon brukade ofta skänka några stycken till julauktioner och fick, på den tiden (60-talet), den imponerande summan av 30:- per limpa.

Men även hon hade varit nybörjare en gång och hon berättade om det första julbaket hon var med om på Stenstugu. När hon, svärfar och de två äldsta barnen kom tillbaka till Sverige från Amerika och familjen bosatte sig på Stenstugu, bodde även svärfars två äldre syskon Amalia och Gustav där. Det närmade sig jul och det blev tal om julbak och Amalia tog in degtråget från ladan, där det stått sedan det använts förra gången. När svärmor fick se det blev hon förskräckt! Det var ju inte rengjort sedan förra baket! Så fick det ju inte se ut,  så i ett obevakat ögonblick satte hon igång och skurade tråget tills det var rent och fint.

Det skulle hon inte ha gjort. Amalia blev rasande, för nu var trågets jäsförmåga förstört, Det var de gamla degresterna i det som gjorde att degen jäste och blev så där härligt syrligt, som en riktigt gotlandslimpa är. Ja, ja, det blev väl jul det året också och Amalia blev säkert god på sin svägerska igen.

Här kommer ett recept på hur man bakar gotlandslimpor, men skam till sägandes måste jag erkänna att jag nog aldrig provat att baka det själv. I alla fall kan jag inte komma ihåg det. Det blir lätt så när man umgås med duktiga människor. Mamma var en väldigt duktig sömmerska, men inte lärde jag mig något av henne.😇

Gotlandslimpa


Degen slås i surt tråg kvällen före uppbakningen och tråget med degen bäddas in i filtar, så att den håller sig varm och börjar jäsa.

Ingredienser:
Cirka 10 kg rågsikt
9 l uppkokt vatten med 2 nävar salt och pomerans i.
Pomeransen hackas sedan fint, men blandas i degen först dagen efter.

Efter att ha jäst under natten knådas  degen med 2 hg jäst och mera rågsikt och får jäsa en gång till.

Då den jäst ordentligt arbetas 1 kg socker , ½ kg sirap och pomeransen i.

En av svärmors gamla träskålar som limpan fick jäsa i
Degen bakas sedan upp och lägges i skålar.

Jäses ½ tim och gräddas sedan i 150 grader varm ugn i ca 1 timme.

Svärmor Ruth

Var det gamla trätråget finns i dag vet jag inte. Kanske ligger det uppe på rindarna* på ladloftet.

Fast jag har ett svagt minne av att Bosse och en av hans kompisar, när de var i 10-årsåldern, körde iväg med tråget på en cykelkärra  och sedan  använde det som båt och seglade med det i en brya (en vät) hemma hos kompisen

* loft i en lada där man lägger otröskad säd, skulle över logen, ofta bestående av lösa bräder

Trevlig tredje advent! 

12 kommentarer:

Gunnel sa...

Hur många limpor blir det av den degen? Det måste ha varit jobbigt att stå och knåda allt det för hand. Kram

Monica sa...

Oj, vilken jättedeg! och på den tiden hade man väl inte frys till bröden? Men dom höll sig kanske bra ändå?
Härligt att gå ut och äta julbord! och så roligt att ni kan gå på Warfsholms igen!
Ha det så mysigt!
Kram, Monica

Ingrid sa...

Den första omgången, när degen sattes på kvällen, fick alltid någon av karlar hjälpa till. De använde en lång träspade till det. På morgonen dök svärmor ner i degen med båda armarna och sedan vidtog ett idogt knådande.
Kram

Ingrid sa...

Bröden höll sig jättebra väl inpackade i handdukar i skafferiet.
Tack, jag ser verkligen fram mot eftermiddagens frosseri!
Kram ♥

Tigerlilja sa...

Det där baket påminner lite om det som makens mormor gjorde, fast det ingick inte pomerans, socker och sirap i det, men mängden var ungefär samma. Och där hade man en bakugn, som eldades upp på morgonen också. Brödkakorna var runda förstås. Jag krympte receptet till mer hanterliga proportioner och använder numer en baksten i brist på riktig ugn. Hoppas nu julbordet var bra!

Ingrid sa...

Julbordet var jättebra och vi hade en riktigt trevlig eftermiddag. 🎄

Beppan sa...

Vilket jobb att få till de där bröden! Men säkert var de smakliga - länge...
Trevligt med julbord. I alla fall i lagom mängd. Förr blev det många sådana veckorna före jul. Då var det inte så kul längre med sill och skinka när julafton väl kom.

Ingrid sa...

För min del blir det ju bara ett julbord på restaurang, men barnen är ute och äter med sina jobb också
Kram

znogge sa...

Det påminner om ett bröd som min svärmor alltid bakade och även jag har gjort det några gånger. Tyvärr är degen så tungarbetad att jag avstår även i år. Lite synd för gott blir det.

Kram

http://kraka.moah.se sa...

Om man inte har en surnad bunke, finns det några andra sätt att få till den där limpan?
Kram

Ingrid sa...

Visst är det gott med hembakat bröd!!
Kram

Ingrid sa...

Det går säkert att göra med hjälp av en surdeg, men det är ju också lite pyssligt..
Kram