fredag 4 januari 2019

Vet du var det innebär.....

....att vändbädda?

Jag har bytt lakan i sängen i dag och då kom jag att tänka på förr i tiden när jag vändbäddade. Det var ett bra sätt att dra ut på tiden mellan tvättarna, samtidigt som man nötte lakanen jämt.När vi var nygifta var vi fem vuxna personer i hushållet, så det blev flera omgångar för tvättmaskinen när det var dags för lakansbyten.

Vändbäddningen innebar att man tog ur lakanen ur sängen, vädrade dem och bäddade sedan med överlakanet som underlakan och underlakanet som överlakan. Den del av underlakanet som legat under kudden var ju rent och fräscht och passade bra att vika ner i överkanten av täcket. I dag är det här sättet att bädda knappast använt, eftersom alla har påslakan numera, men jag har kvar några överlakan som jag använder på sommaren, när det är riktigt varmt och  det räcker med att ha ett svalt lakan på sig.

F J G - Fredrika Jacobsson Gunnar
När jag och mina systrar gifte oss fick vi en fin uppsättning med lakan, örongott  och handdukar som mamma sytt. Överlakan med handvirkade spetsar och broderade monogram.  IS (Ingrid Svanborg) stod det på mina, för när mamma sydde dem visste hon ju inte vilka initialer en eventuell make skull ha.

Efter många års användning är mammas lakan och handdukar utslitna och används numera till fönsterputsning, om det finns något kvar av dem. Lakanet här intill är det enda med monogram som jag har kvar och det är ett arvegods från en gammal avlägsen släkting och det är mitt sommarlakan vid värmeperioder. Få se om jag får någon användning för det i sommar??

Nu har tvättmaskinen tystnat, så det är dags att hänga upp tvätten.  Sen blir det inte så mycket mera gjort här hemma, för en snuvig Kupanmedarbetare ringde igår kväll och ville ha en sjukvikarie och jag lovade att ställa upp i eftermiddag.

Trevlig fredag!

27 kommentarer:

Gunnel sa...

Vändbäddning har jag aldrig hört förut, men det verkar ju smart. Jag har också kvar gamla lakan med fina monogram, men jag använder dem ibland till dukar. Vilket jobb som lagts ner på broderandet! Kram

znogge sa...

Vändbäddning var något helt nytt för mig. Här finns några enstaka babylakan kvar men övriga har kasserats. Numera är det påslakan som gäller och tur är väl det.

Kram och ha en bra dag på Kupan.

Karin Evby sa...

Vändbädda har jag aldrig hört. Men det var ju praktiskt. Det var tungt att tvätta förr. Jag har alltid haft tvättmaskin under min uppväxt, och jag passade ofta maskinen som barn. Den skulle stängas av när den uppnått rätt temperatur. Och sköljningarna fick man också också sätta på och stänga av. Men man slapp ju slita. Min första tvättmaskin som nygift hemmamamma gick på gas, och jag var livrädd för denna. Och Björn var livrädd de dagar jag tvättade. Eftersom jag hade dottern liten, så tvättade jag en gång i veckan, och dessutom kokte jag en del tvätt på spisen i mors stora emaljerade soppgryta. Eftersom vi var 7 i familjen hade vi en stor gryta. Tänk vad man minns. Kramar Karin

wiolettan sa...

Nej, det var ett helt nytt ord för mig och jag kommer inte ihåg att vi gjorde det hemma heller. Annars skulle det ju ha varit bra och praktiskt för min mamma som fick 10 barn. Men, det är klart, vissa av oss fick ju ligga i samma säng, i många år.
Vändbädda, roligt ord också.
Fint med monogram. Jag har haft sådana också, men de nöts ju och nu har jag bara ett örngott som jag broderade monogram på i skolan, kvar.
Ha det bra.
Kram!

Astrid sa...

Nytt ord för mig också. Tänk så vackert broderi du har
De var duktiga förut
Jag tvättar handdukar

Monica sa...

Det var ju fiffigt med vändbäddning! Jag gör faktiskt så numera, att varannan vecka byter jag underlakan, örngott och påslakan och varannan vecka byter jag bara underlakan och örngott. Vi är ju ganska rena numera med allt duschande, så det går bra!
Lycka till på jobbet i eftermiddag!
Kram, Monica

Geddfish ♥ sa...

Jag har aldrig hört talas om vändbäddning. Men en liten annorlunda variant tog Sigge med sig till oss två. Ett påslakan användes på en 140 cm bäddmadrass och där kunde man vända på madrassen och få en ren sida igen av påslakanet.
Så gör inte jag numera. Jag byter rubbet och det rätt ofta. Åtminstone örngottet.
Ha det fint, kram, Gerd

http://kraka.moah.se sa...

Jodå, jag är bekant både med ordet och bäddtekniken. Men det är inget jag tillämpar. Hos mig sover katterna i sängen så det är knappast renare ens under kudden.
Bäddat säck har vi däremot gjort i jourrummen på en del sjukhus jag varit på. :-)

Kram

Ingrid sa...

Jag har gjort rullgardiner av fina brodera örongott med spets.
Kram

Ingrid sa...

Påslakan är ju bra om det inte för för varmt.
Kram

Ingrid sa...

Jag har också upplevt ett antal olika modeller av tvättmaskiner. Jag jobbade ett år i en läkarfamilj där man fick tvätta barnens kläder på tvättbräda i badkaret. Tur man hade bra rygg på den tiden. 😉
Kram

Ingrid sa...

Då är vi i ungefär samma lägenär det gäller lakan.
Kram

Ingrid sa...

Visst var de duktiga!
Kram

Ingrid sa...

Då är du lite inne på det därdu också. Själv byter jag örngott väldigt ofta. Jag blir så svettig i håret...
Kram

Ingrid sa...

Så gör jag också. Är man ensam kan man ju kosta på sig den lyxen.
Kram

Ingrid sa...

Så roligt att det finns någon som känner igen det här. Bäddat säck har man minsann gjort en och annan gång.
Kram 😉

Tigerlilja sa...

Så vackert lakan! Jag insåg att mina linnehanddukar skulle förmodligen vara utnötta till barnen, så jag köpte var sitt dussin till dem (yngste sonens ligger fortfarande i ett skåp här) och när äldste sonen fick sina hade jag broderat efternamnsinitialen på dem, inte riktigt så avancerat!

Jacky sa...

Jag har sytt dopklänning till barnbarnen av mammas brudlakan. Köksgardiner har jag också sytt av ärvda,broderade lakan

Lillian "sognafaret" sa...

Folk hadde tid til å gjøre seg i flid med det de laget før. Til og med husene hadde pyntedetaljer utenpå og inne. Nå skal alt være så firkantet og strøkent.

Musikanta sa...

Jag kommer ihåg vilken revolution det var när påslakanet kom. Hade också många broderade lakan som jag fått i "hemgift" men som jag inte har kvar. Till fönstertrasor använder jag mina utslitna handdukar i halvlinne. De är perfekta.
Kram från Ingrid

Ingrid sa...

Det blir fina minnen för barnen

Ingrid sa...

Det har du rätt i! Tänk så mycket arbete de lade ner på "snickarglädje" förr i tiden. 💓

Ingrid sa...

Första gången jag såg påslakan var nog på hotell. Oj så bra jag tyckte att det var!
Kram

Märtha sa...

Jag vändbäddade enbart med underlakanet, höll reda på vilken sida som varit uppåt och svängde sedan tvärtom efter vädringen. Eftersom jag är så kort gick det också att vända huvud mot fötter. Numera får tvättmaskinen snurra.

Ingrid sa...

Är man händig går det att ta vara på mycket!

Ingrid sa...

Visst var det en form av vändbäddning även om det bara gällde underlakanet.
Kram

Husbilen-Ellen sa...

De är så vackra, de broderade lakanen. Jag har säkert 10 överlakan kvar efter mamma. De är för korta till våra sängar, men jag har tänkt att jag skulle göra något av dem. Än har jag inte kommit på vad! Kram