onsdag 8 augusti 2018

Millumteidsdagen står det i Allnakku...

...att det är i dag.
Medeltiden borde heta millumteidn på gutamål, och det var då som det blev slut på högkonjunkturen för gotlänningarna. Men minnena från den tiden, kyrkorna och ringmuren, gav oss en unik bakgrund till medeltidsveckan på Gotland.
Vad kan då passa bättre än att ta en tur till Visby och se på alla som går medeltidsklädda. Fantasin brukar verkligen flöda och redan på bussen händer det att medeltidsfolket dyker upp. Medeltidsveckan 2018 inleddes i söndags och en dag under veckan brukar jag alltid åka in och titta. Det mesta är sig likt från det ena året till det andra och egentligen är det för varmt, SMHI hotar med 30° i dag, men nu känns det som om man är ganska härdad, så jag ger mig av i alla fall. Man ska ju inte bryta en god tradition!

En bild från ett besök i Botaniska trädgården under förra årets Medeltidsvecka och jag har ett nästan exakt likadant foto från 2016. Undrar om hon sitter där i år också?

Med anledning av gårdagens inlägg och fundering kring larmet som gick ut via Hesa Fredrik, så har jag genom Facebook fått reda på att det berodde på ett tekniskt fel efter ett åsknedslag i lördags. Det hade alltså ingenting alls att göra med bränder eller annat otäckt. Fast jag måste säga att "allmänheten" skulle kunnat bli upplyst om anledningen på ett bättre sätt än via Klintehamn Anslagstavla på Facebook.  Det är inte lätt, det där med kommunikation.

Allmänheten i Klintehamn har i dag fått ännu en uppmaning från Region Gotland om att spara på vattnet, den här gången beroende på att man hittat en läcka. Meddelandet är lika illa formulerat som förra gången, med underliga särskrivningar; man har hittat en vatten läcka och under reparations tiden (Är jag grinig eller? Det måste vara värmen!)  

Trevlig onsdag!

10 kommentarer:

Monica sa...

Nej, du är inte grinig, man borde verkligen vänta sig att sådana meddelanden ska vara rätt formulerade!
Hoppas att du får en fin dag i medeltids-Visby idag! Du får ta en ny bild på kvinnan med harpan (?) om hon sitter där i år också!
Ni har verkligen en helt unik miljö där, med den där välbehållna ringmuren, en perfekt bakgrund till medeltidsveckan!
Kram, Monica

Susie på Stjärnarve... sa...

Det är klart att man blir grinig när det "allmänna" skriver fel, man tycker att dom borde veta bättre.
Jodå, vi har det otroligt bra - men alldeles för varmt. Detta trots AC i bilen och dessutom i vardagsrummet i det lilla moderna huset. Idag t.ex. orkade vi inte vara ute och åka efter klockan två, så nu är vi "hemma" igen och inne i svalkan! Underbart skönt!! Altanen i gassande sol går bara att utnyttja på morgonen och på kvällen, men då är den perfekt.
KRAM/Susie

Musikanta sa...

Vi har snart medeltidsveckan här i Söderköping men det brukar heller inte vara några överraskningar. Den infaller sista veckan i augusti så då är det förhoppningsvis lite svalare då.
Det kanske är någon yngre sommarvikarie som författat inlägget på kommunens hemsida. De har i allmänhet inte någon kläm på att det inte ska vara särskrivningar verkar det som. Men "reperationstiden" är onekligen svårt att läsa för den som inte är så van läsare. Kanske vi ska börja med särskrivning av långa ord för att underlätta för barn och ungdomar. Engelsmännen har ju tydligen inte tagit skada av det. De använder ju bindestreck om det blir tvetydigt som t.ex. "white-haired".
Kram från Ingrid

Ingrid sa...

Hon fanns ju inte där i år, men det blev många andra kort.
Det blev en fin, men varm och blåsig dag i Visby.
Kram

Ingrid sa...

Jag har ingen ac och inte ens en fläkt, så det är bara att vänta på att kvällen ska komma med lite svalka.
Kram

Ingrid sa...

Jag kan också känna att det kan passa med ett bindestreck ibland. Hellre det än särskrivning i alla fall.
Kram

http://kraka.moah.se sa...

Jag blir enormt störd av felstavningar på skyltar och i officiella meddelanden. För att inte tala om fel i tidningsrubriker. Det finns väl en anledning till att man går journalistutbildningar, annars kan väl vem som helst få skriva vad som helst.

Ha en bra kväll!
Kram

znogge sa...

Facebook i all ära men information måste förmedlas på ett annat sätt också. Kommunen här lägger ut via nätet samt i postlådorna till berörda. Än är man väl inte "skyldig" att ha dator ;-)

Kram

Ingrid sa...

Officiella meddelanden ska absolut vara korrekta och visst är det så med tidningsrubriker och tidningsartiklar också. Det är väl det minsta man kan begära. Hur ska det gå med det svenska språket??
Kram

Ingrid sa...

Det verkar nästan som om myndigheterna förutsätter att alla har dator och alla har smart mobil. Övriga verkar få skylla sig själv om de inte får information.
Kram