lördag 18 augusti 2018

Sommar med Sara Danius

Jag har just kommit in efter att ha legat i solstolen och lyssnat på Sara Danius, fd ständig sekreterare i Svenska Akademien, som i direktsändning från Radiohuset var dagens sommarvärd.  

Det blev ganska varmt där i solen, så sista halvtimmen satt jag i skuggan under parasollet, men det är en härlig lördag i dag med en aning av höst i luften.

Sara Danius berättade om turerna kring Svenska Akademien och skandalen som rullades upp i slutet av november 2017 inom ramen för #metoo-kampanjen, där 18 kvinnor trädde fram och berättade vad den så kallade "Kulturprofilen" utsatt dem för. Jag följde händelseförloppet i november då skandalen kom till allmänhetens kännedom, men det var väldigt intressant att få höra hennes syn på det som hänt. Hon fick ju avgå som ständig sekreterare och vi får väl se vad som händer med den anrika institutionen i framtiden. I år ska det i alla fall inte delas ut något Nobelpris i litteratur.

Det var 90 intressanta minuter, som höll mig klarvaken och det enda som störde mig lite var att hon tonade i alla musikstycken. Man fick inte höra en enda låt till slut, inte ens Ave Maria. Det är lite respektlöst mot både upphovsmännen och lyssnarna tycker jag. När programmet avannonserades och man talade om att det går att lyssna på i efterhand i Podd-version med förkortad musik, sa jag högt: "Den är ju redan förkortad!"

Utsikt från Kastalen över Karlsöarna; Lillön till höger och södra delen av Storön till vänster


På förmiddagen tog jag en sväng upp på Fröjel kyrkogård med några dahlior och rudbeckior till gravarna där. Och så var jag inne på Klinte kyrkogård och kollade läget där också. Det är förfärligt så det ser ut på alla gräsmattor. Nu, när det har börjat grönska en aning här och där, är det precis som om man ser alla de bruna och upptorkade områdena ännu tydligare än när det var helbrunt.

Gannarveskär sett från Kastalen

Trevlig helg!

8 kommentarer:

Monica sa...

Det var ju synd att jag glömde bort att lyssna på Sommar idag, det hade varit intressant att få höra hela historien från hennes synpunkt.
Här har det också varit en fin dag, men luften var lite annorlunda, sa min syster och jag till varandra på vår promenad. Lite, lite höst i luften...
Jag håller med om gräsmattorna - precis så ser vår ut, lite grön, lite brun! Mera regn behövs!
Ha en fortsatt fin helg du också!
Kram, Monica

Anonym sa...

Håller helt med på det du skriver om musiken. Jag irriterande mig också även om programmet var intressant. Dåligt producerat i den delen. Hade inte varit så svårt att istället ta bort en låt och låta övriga få spelas i sin helhet, om man nu inte ville skära i texten. Dessutom var ju programmet klart tre minuter före utsatt tid. Fina bilder! Ha en trevlig lördagskväll!
Hälsningar från Torbjörn, Karlstad

Ingrid sa...

Det kändes som lite höst i luften här också.
Jag tycker att du ska lyssna på Sara Danius i efterhand om du har tillfälle, för hon var väldigt bra.
Kram

Ingrid sa...

Tack för din kommentar Torbjörn! Det var ju roligt att höra att du reagerade precis som jag, på oskicket att inte spela låtarna i sin helhet.
Trevlig kväll!

Astrid sa...

Underbart att läsa om din vardag och tankar
Det var varmt här igår också
Men nu på morgonen känns det nu att vi närmar oss hösten

Ingrid sa...

Tack Astrid!
Här är det mulet och blåsigt och det har kommit lite regn. Visst märker man att hösten nalkas.

Gunnel sa...

Väderomslaget har kommit väldigt hastigt här. Från att ha varit stekande hett så man knappast kunnat vistas utomhus är det nu lite råkallt och blåsigt. Jag får ta på mig rejält när jag ska hämta tidningen på morgonen. Nu går det inte att ge sig ut i shorts och linne mer, och jag tycker det känns ganska bra. I år har vi i varje fall haft sol och värme i överflöd. Nu känner jag för att börja jobba lite mer organiserat. "Semester" i all ära, men vardagen är inte att förakta. Kram

Ingrid sa...

Här är det ännu shorts och linne som gäller. I alla fall var det så igår om det är lämplig klädsel i dag visar sig väl.
Nu kan det gärna få bli höst efter en helt otrolig sommar.
Kram