fredag 30 november 2018

Anders slaskar

Anders, på gutamål Andas har namnsdag i dag och om gamla tecken slår in så finns det förutsättningar för en kall och kanske rentav vit jul, för i dag har det varit ett par grader varmt och lika blåsigt som igår. I Allnakku kan man läsa om Andersdagen:

Anders kallas Andas på gutamål, och hans dag är en märkesdag, som skall visa vad det blir för väder i julhelgen. Det blir aldrig likadant som på Anders.

Jag var ute en vända med Fridolf på förmiddagen och blev ordentligt kladdig om stövlarna när jag gick samma stigar som igår. Då var det fruset och jag och Fridolf kom hem rena och fina om fötterna. I dag krävdes det sanering innan man gick in.

När jag kom hem från Sicklings var det hög tid för lunch och sedan dammsög jag av lite och nu har jag just satt in en saffranskaka i ugnen.

Jag fick receptet när jag var med och ordnade en klassfest när Krister gick i högstadiet och sedan dess har jag bakat den varje år till första advent.

Med en sån kaka i skafferiet klarar man sig bra tills det blir dags att baka lussekatter till Lucia. Den ska vara inne i ugnen en timme, så nu gäller det att passa den så att blir lagom gräddad.

I morgon är det julmarknad i Klintehamn och det är lite annat upplägg i år än det brukar vara. Det ska bli spännande att se hur det kommer att funka. Julmarknaden brukar vara på Rondo och Lions brukar servera risgrynsgröt och skinkmackor där, men i år är själva marknaden i Donnerska parken och  Röda Korset och Kupan ska stå för grötserveringen. Hoppas att vädret är nådigt i morgon så att det blir en trevlig dag.

I kväll startar På Spåret!

15 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag blir riktigt sugen när jag läser om din saffranskaka. Den enda gång på året som jag bakar lite är till jul. Lussekatter få nog vänta en vecka minst i varje fall. Anders har slaskat här med, så vi får väl se om vi får en likadan jul. Gärna snö på julafton, sen kan den töa bort.Kram

Unknown sa...

Har du fortfarande hand om Fridolf?
Här är blött, grått och allmänt trist.
Kram

Monica sa...

Mums vad det låter gott med din saffranskaka! Jag använder saffran alltför sällan - det är ju så gott. Men saffranspannkaka med vispgrädde och salmbärssylt gör jag minst en gång varje sommar. Jag brukar fuska och köpa färdig risgrynsgröt och göra den på, det går hur bra som helst! Och ibland gör jag en fiskgryta med saffran, men maken är inte så förtjust i vare sig fisk eller saffran, så det blir inte så ofta.
Så trevligt med julmarknad! Här ska det vara den 9:e och då är vi bjudna på 2x15-års-kalas (våra tvillingbarnbarn) så det blir nog ingen julmarknad för oss i år.
Ha en mysig kväll med "På spåret". Det ska jag absolut se också!
Kram, Monica

Tigerlilja sa...

Här är lussekatterna i frysen redan, men saffranskaka vore gott i veckan, kanske gör jag dom som muffins i stället.

http://kraka.moah.se sa...

Den där saffranskakan skulle jag allt vilja ha en bit av. Hoppa du får en fin första adventshelg!
Kram

Ingrid sa...

Det får vara vilket väder det vill, bara det inte här halt. Jag är så himla rädd att halka omkull och skada mig.
Kram

Ingrid sa...

Carina har kommit hem, men hon ligger i sängen eller sitter i rullstolen och Fridolf måste ju få komma ut en gång mitt på dagen.
Kram

Ingrid sa...

Här på Gotland bakar vi saffransbullar så fort det är någon större högtid. På begravningar, till midsommar, till Medeltidsvecka mm.
Visst var det trevligt i kväll!
kram

Ingrid sa...

Det går säkert precis lika bra att göra muffins av den smeten.

Ingrid sa...

Den är god. Jag tog en bit till eftermiddagskaffet.
Kram

sjusoverskan sa...

Jag brukar också göra en saffranskaka till första advent. Lägger en stjärna i papper ovanpå och siktar över florsocker, så vacker blir den...om den lossnar från formen...
På spåret, underbart!
Skitväder här också...
Kram och ha en skön adventshelg!
Inger

http://kraka.moah.se sa...

Det är inte möjligen så att man skulle kunna få receptet?

Ingrid sa...

Klicka på saffranskaka! Där finns en länk till receptet.
Kram

Ingrid sa...

Visst var det trevligt igår!
Trevlig helg!
Kram

Ingrid sa...

I inlägget alltså. 😛