lördag 9 februari 2019

Kalldassar och flyghistoria

Det är mulet i dag och det har regnat en hel del i natt. Det syntes om inte annat så på den dagens GA, som ser ut att ha varit ordentligt blöt. Dessutom så har i stort sett alla snö försvunnit. Det är bara lite rester kvar av de största högarna.

Eva tittade in på förmiddagen och när vi suttit och pratat en stund, åkte vi på Konsum och handlade. När vi gick ut till bilen fick jag se, att bland nedfallna skal och frön från fågelmataren hos grannen, tittar snödropparna upp.

Snödroppar heter Kalldassar på gutamål, det fick jag lära mig hos Bosse Lidén. Själv hade jag aldrig hört det ordet, men det är säkert rätt. Möjligen kan det vara så att uttrycket kommer från Fårö.

Till något helt annat:

Lena i Wales har ett intressant inlägg i dag, som handlar om Malagas Flygmuseum och det fick mig helt osökt att tänka på hur spännande jag tyckte det var att få flyga när jag var barn.

Första året jag gick på läroverket i Visby var jag inackorderad och det hände att jag och en kompis cyklade ut till Visby flygplats och satte oss där i caféet och tittade på flygen som kom och gick och försökte se ut som om vi också skulle ut och resa.

Mamma var från Stockholm, så vi var där ibland och hälsade på släkten och oftast åkte vi båt, men ibland lyxade vi till det och flög till Bromma. Det var stort! I avgångshallen fanns en automat, där man kunde köpa en extra livförsäkring, som gällde bara för den speciella resan. Jag kommer ihåg en gång när  mamma köpte en sån där försäkring och det gjorde mig lite orolig. Var vi verkligen så illa ute? Spännande var det i alla fall.

Trevlig lördag!

8 kommentarer:

skogsnuvan sa...

Då har vi något gemensamt. Jag läste också om flygfältet och jag älskar att flyga och sitta och känna kaffelukten och se molnen och när man går genom molnen och kommer upp i solljuset. Det är en speciell känsla. Nu är det 10 år sedan jag flög sist. Tänk så tiden går och jag undrar ibland om jag aldrig mer får flyga. Här är det minsann inga snödroppar men en meter snö är det och det snöar och snöar och jag hoppas komma iväg på 60-årskalas men om jag kommer iväg för snön vete gudarna

Ingrid sa...

Anita! Jag hoppas verkligen att du kommer iväg! Kram ♥

Znogge sa...

Jag älskade också flygplatser så nästan varje söndag körde min pappa och jag till Bulltofta som låg inne i Malmö och tittade på planen. Men så ansågs platsen olämplig eftersom det fanns villabebyggelse ett stenkast bort och Sturup byggdes. När jag var fyra år flög vi från Bulltofta till Kastrup bara för att jag skulle få flyga. Ett under att man han lyfta och landa med tanke på den korta sträckan...

Kram och ha en härlig lördag!

Ingrid sa...

Znogge! Vilken fin och förstående pappa du måste ha haft. ♥

Monica sa...

Lustigt att Znogge berättar att hon flög från Bulltofta till Kastrup när hon var liten! Min första flygning gick tvärtom, från Kastrup till Bulltofta och jag var 10 år. Vi hade tagit båten över till Köpenhamn och flög hem! Det måste ha varit 1952 och jag tror att det var mina föräldrars första flygtur också. Det var ju propellerplan, så det gick inte så fort...
Kalldassar var för ovanlighetens skull inte ett så fint gotländskt ord, tycker jag! ��
Här fick vi en solig förmiddag, men nu är molnen tillbaka igen!
Ha en skön lördagskväll!
Kram, Monica

Ingrid sa...

Tack detsamma Monica!
Kram

Tigerlilja sa...

Första flygturen gick från Bromma till Visby, väldigt spännande tyckte jag allt, jag var tretton år och vi hälsade på min moster som bodde vid Stora Torget i en väldigt fin lägenhet med terass. Så småningom byggde hon upp Krusmyntagården, men det var senare.

Anak BSD sa...

Latest news from Indonesia includingBerita Hari Ini
Latest news from Indonesia includingRaffi Ahmad
Latest news from Indonesia includingLuna Maya
Latest news from Indonesia includingJessica Iskandar
Latest news from Indonesia includingSyahrini