Ingrid

Jag heter Ingrid Levander och jag bor på Gotland och där har jag bott hela mitt liv. Den 7 september 2010 fyllde jag 70 år, så det har gått några år sedan det här porträttet målades.  

När jag var barn ville jag bli lärare, jag ville lära mig spela piano, och jag ville gifta mig med min kusin Göran. Inget av det gick i uppfyllelse. Jag blev först bondmora och sedan kontorist, jag lärde mig aldrig spela något instrument över huvudtaget och i stället för att gifta mig med min kusin, gifte jag mig 1961 med Åke, en bonde från Fröjel och det har jag aldrig ångrat, för under de 51 år vi var gifta fick jag nog nästan dagligen  höra hur älskad jag var.

 När vi gifte oss flyttade jag till Åkes föräldrahem, gården Stenstugu i Fröjel. På gården bodde då också Åkes föräldrar och en gammal farbror. Jag, som alltid tyckt om djur, men aldrig tidigare varit i en ladugård, började snart hjälpa Åke med kor och kalvar och det blev min uppgift de år jag var hemma då barnen var små. När de blev större började jag plugga på Komvux*, då var jag 44 år och mycket tveksam till en början. Hur skulle det gå? Men det gick jättebra! Det var så roligt. Jag läste ekonomi med redovisning och revision på heltid i 3 terminer och efter det fick jag genast jobb.

Först arbetade jag några månader på en redovisningsbyrå i Burgsvik och när deklarationssäsongen  var slut fick jag ett barnvikariat på Mälarskog i Klintehamn. När det tog slut sökte jag en tjänst på Faktab Finans (nuvarande Payex) och en på Föreningsbanken i Klintehamn.

Foto från juli 2010 - Då hade Faktab Finans redan bytt namn till Payex
Jag fick båda tjänsterna och valde Faktab, men jobbade bara där ett halvår, för efter några månader fick jag ett erbjudande om en tjänst på kontoret på Gotlandsflis i Klintehamn och det kunde jag inte motstå. Där blev jag kvar i fem år, men började tröttna på att sitta och titta ut på deras brädstaplar och spånhögar. Jag var nu 52 år och insåg att om jag skulle komma vidare, så var det hög tid nu, så jag skickade in en intresseanmälan till Faktab och till min glädje var jag välkommen  tillbaka och sedan stannade jag där i tio år, tills jag gick i pension den 1 augusti 2002.

Jag gick alltså i pension bara 62 år gammal.  Det kostade lite i pensionspoäng, men å andra sidan fick jag  några fina år tillsammans med Åke. Åke som var tolv år äldre än jag, hade pensionerat sig han också; Han hade sålt djuren och marken var utarrenderad, så nu kunde vi få åka på trevliga resor  med buss och charterflyg både en och två gånger om året, så det var det mer än väl värt.

Vi har 3 barn:

Eva född 2/12 1961, Bo född 4/12 1963 och Krister född 22/12 1972. Alla tre har vi alltså lyckats pricka in i december. Till min stora glädje har jag sedan 2012 alla tre boende i närheten. Eva och hennes familj bor på Stenstugu, Bosse med sambo Carina i Klintehamn och Krister med sambo Thomas i Visby.

Vi har 2 barnbarn:

Evas och Claudios söner; Gaetano född 5 oktober 1989 och Edoardo född 12 augusti 1994.
HÄR finns foton av familjen Foti och främst barnbarnen.

Flytt från Stenstugu:

I september 2011 lämnade vi över gården till vår äldste son Bo och köpte oss en lägenhet vid Odvalds i Klintehamn. Hit flyttade vi för gott den 10 september 2011 och här hoppades vi att få många fina år tillsamman i lugn och ro utan att behöva bekymra oss för snöskottning, eldning och gräsklippning. Tyvärr blev det inte som vi tänkt oss, för nu sitter jag här ensam utan min Åke.  

Den 8 februari 2012 lämnade Åke mig och somnade in för alltid efter en kortare tids sjukdom. Jag har gjort en sida till till minne av hans bortgång. Jag är trots allt glad att flytten blev av, för att vara ensam kvar på Stenstugu skulle varit för outhärdligt.

 Nu försöker jag finna en mening i livet som ensam och jag som egentligen aldrig varit någon föreningsmänniska är nu engagerad på flera olika håll. Jag är sekreterare, medlemsregisteransvarig och webbredaktör i SPF Seniorerna Klinteorten och jag är sekreterare i vår bostadsrättsföreningen där jag också har hand om föreningens hemsida. Jag uppdaterar också hemsidan för föreningen Italiens vänner Gotland. Dessutom jobbar jag på Kupan i Klintehamn en eftermiddag i veckan. Jag sysselsätter mig!

Mer information: Här är en länk till några tidningsartiklar som handlat om oss och HÄR finns det några gamla klassfoton.

Somrarna 1956-57 på Pensionat Sjövik i Västergarn

Sommaren 1959 på Stora Karlsö

* Skolresa med Komvux

Kroppen

Sidan uppdaterad 2018-10-25