onsdag 8 augusti 2018

Onsdagen i medeltiden

Det blev en varm och väldigt blåsig dag i Visby. Jag började med att gå till Siesta och fika, men blev lite besviken, för jag hade tänkt mig en enkel macka och en god bakelse, men bakelser hade de inte. Det gör de inga när det är så varmt, så jag lyxade till det med en laxsmörgås i stället. Sen tog jag kursen ned mot Botaniska trädgården och marknadsområdet.
Det här gänget fick jag syn på precis utanför Kapitelhusgården
Jag tog en vända in på Kapitelhusgården, men där var det ganska avslaget, så jag fortsatte min vandring.

Medeltidsfolk i Botaniska trädgården
Smaragden i Botan är hur fin som helst
Och de här liljorna också
Någon harpaspelande kvinna hittade jag dock inte i rosengården.
Medeltidsmarknaden på Paviljongsplan
Jag handlade inte något annat än ett glas saft och en påse brända mandlar. Det tycker jag är så gott, men de var ganska hårda och efter att ha ätit en 10-12 stycken utan att någon tand kraschat gjorde jag mig av med resten.
Även medeltidsfolket behöver svalka av sig lite ibland
Mamma Anka med sex ungar i dammen i Almedalen
Medeltidsdansare i Almedalen
Almedalen sedd från det svala och behagliga kaféet vid Almedalsbiblioteket
I Almedalskaféet satt jag i godan ro ett tag och drack en cappuccino och åt en god kaka innan det var dags att ta promenaden uppför backarna och trapporna till Adelsgatan.
I trädgården vid Sankt  Hans ruin var det sång och musik på gång.
Parad med medeltidsfolk från Söder torg genom stan
Det blev många bilder, men jag har ändå inte tagit med alla. Jag kan inte komma på hur man gör ett bildspel i den här bloggen så jag hoppas att det går bra så här.

I bussen på vägen hem kom det en lång och snygg kille och satte sig bredvid mig. Han berättade att han skulle av i Vibble och jag sa att jag skulle till Klintehamn. Då berättade han att han hade bott i Klintehamn, på asylboendet som lades ner vid årskiftet. Han var från Afghanistan och jobbade nu på Strandpensionatet i Tofta och på Suderbys. Han var bra på svenska efter så kort tid i Sverige tycker jag och jag berättade för honom om mina två barnbarn som kämpat med svenskan och gått och läst SFI. Jag hoppas verkligen att han kommer att lyckas att skapa sig ett bra liv här i Sverige.

Trevlig kväll!

13 kommentarer:

Astrid sa...

Kul
Eran botaniska trädgård är så vacker
Om jag ska resa någonstans så känns det som att jag skulle vilja åka till Gotland igen
Jag tyckte så mycket om ön och människorna

skogsnuvan sa...

Så fantastiskt roligt det måste vara med den veckan och alla dessa människor i fina kläder. Det är verkligen något jag skulle vilja se

Monica sa...

Vilken jättetrevlig dag du har haft! Det var kanske tur att det blåste - det svalkar ju lite. Så många människor, som är medeltidsklädda; vilken enorm organisation det måste ligga bakom!
Mina tvillingbarnbarns farmor är från Gotland, så dom har varit där under medeltidsveckan härom året och provat stångstötning och varpakastning och andra för mig okända sporter!
Och er botaniska trädgård minns jag än, fast det var länge sedan jag var där - såå vacker!
Trevligt sällskap du fick på bussen! Svårt att tänka sig att en svensk kille skulle sätta sig och prata med en så där, dom har en del att lära...
Klibbigt varmt här idag och ingen vind.
Kram, Monica

znogge sa...

Vilken bra och trevligt dag på alla vis! Synd på bakelserna men jag kan delvis förstå det i värmen. Härligt när det går bra för invandrarungdomarna.

Kram

Ingrid sa...

Skulle du komma till Gotland måste vi träffas Astrid!
Kram

Ingrid sa...

Det är verkligen populärt och massor av folk går medeltidsklädda, eller som det tror att folk var klädda på de tiden, hela veckan. Det är riktigt häftigt.

Ingrid sa...

Angående den där killen tänkte jag precis som du - våra ungdomar har en hel del som de kunde lära sig av våra invandrare. Att visa lite respekt mot äldre bland annat. Vi "gamlingar" står inte högt i kurs hos dem. Många utlänningar har en helt annan syn på "pantertanter".
Kram

Ingrid sa...

Han var så jättetrevlig, så jag är säker på att han kommer att ta sig fram i det lite kärva klimatet i det här landet.
Kram

Laila Ö sa...

Kul att se bilder från stan. Vi var i Kronvall och lyssnade på Majvor Östergren som pratade om silverskatter och jakten på plundrare. Trevligt och intressant. I förra veckan var vi i Botan och beundrade blommorna och avslutade med vårt första besök på Bredablick där vi åt en underbart god räkmacka.
Kram/Laila

Bettys beundran sa...

Tack för fina bilder. Härligt med "medeltidsmänniskorna" som också behöver bad i havet vi har tidigare år mött dem på lasarettet där de sköter sin hygien. Du jobbar på Kupan - kanske med min livskamrats moster?

Ingrid sa...

Breda Blick har jag varit på många gånger. Eva jobbade på Hotell Gute ett tag när hon precis kommit hit till Sverige och de hotellen har samma ägare, eller hade, för Breda Blick är nog sålt nu.
Kram

Ingrid sa...

Kul att du hörde av dig Betty!
Jag jobbar på Kupan i Klintehamn och nu blev jag ju väldigt nyfiken på vem nu din livskamrats moster kan vara.
Trevlig kväll!

Husbilen-Ellen sa...

Nu har jag läst ifatt på nya och gamla bloggen även om det blev utan kommentarer. Här kunde jag inte låta bli. Ett framtida mål är att komma med på medeltidsveckan. Ser så mysigt ut!